Bordeaux (Burdegale) was given a grant of murage dated 20/11/1324.

78. Robert Swynburn to Hugh le Despenser. After 7 November 1324. 1
A soen trecher senhour, mon sir Hue le Despenser, le soen, si luy plest, Robert de Swynborne, honours et reverences. Sir, endroit de la vile de Bordeux qe mon senhour le roy moy ad balhe en garde est en bon port, la Dieu merci. Et, sir, volhez savoir qe joe trove les gens bons et lyals et de grant volunte a deffendre la vile acontre les enemics de nostre seinhor le roy et hount enclos tous les borcs devert la terre de mur et de grant fosse qe amonte iijM et ijc brasses. Et se est le plus grant ovre qe joe nul temps a oy parler fere en si poy temps fet tut a lour costages. Et, sir, nous avom a enclore devers la mer tant qe amontent a vijc et iiijxx brases. Et par se, sire, si vous plest, vus pri qe vous volhez eyder a nostre senhor le roy qe nous puissumus avoir vjc ou vc libres de sterling' par voye de prest ou de donacion par enclore la vile devers la mer par son honour et par savacion de la vile,2 car les gens sont si poveres et hount tant mis de les enclore devers la terre qe il ne hount de quey mettre de enclore devers la mer, si il ne soit parmi le eyde et la grace de nostre seinhor le roy. Et, sire, touz le plus qe demorunt en la vile sont marchantz et ne pount marchander en nul part par la guerre. Par quey, sire, il sont mout le plus poveres. Et, sire, si leve ne soit ben clos, il covent qe le roy mande C ou iiijxx neeffs par devant la vile par garder la vile par garder la vile de corraus et se seroit grant costages. Et, sire, volhez penser de les vitalhes a plus tost qe vous porrez, car il ad grant cherte en la vile. Et, trecher sir, si vous plest, par la fiance qe joe ay en vostre senhourie volhez eyder vers nostre senhour le roy qe joe puse estre conforte de acun grace en acune manere de Henroit, mon nefou,3 et sur ses choses, sir, si vous plest, moy volhez mander vostre volunte. Sir, Dieu vous doyt bone vie et longe et vous mayten en honour et garde de voys enemys.
Endorsed: A mon sir Hue le Despenser.
{Anc. Corr. L, no. 49. Parchment, original; traces of red wax on the back.}

Granted by Edward II.
Primary Sources

Chaplais, Pierre (ed), 1954, The War of St-Sardos (1323-1325): Gascon Correspondence and Diplomatic Documents (Camden Third Series, LXXXVII) p. 93-4

Footnotes from Chaplais
1. Robert Swynburn entered the office of mayor of Bordeaux on 7 November 1324 (British Museum, Add. MS. 7967, fo. 33d).
2. See above, no. 72; below, no. 127. On 20 November 1324, the mayor and jurats of Bordeaux obtained another loan of £400, which were paid to them at Bordeaux by Nicholas Hugate 'super reparacione murorum et aliorum defectuum dicte civitatis' (British Museum, Add. MS. 7967, fo. 107d). Master Thomas de Martheleye the engineer started directing the work on engines at Bordeaux on 9 November 1324 (Exchequer K.R., Accounts Various 165/2). In February, March and April 1325, Nicholas Hugate also paid £69 11s. 0d. 'in faccione centrum brachiatarum muri lapidei civitatis Burdegale et fossati adjacentis eidem pro fortificacione et defensione ejusdem civitatis ob timerem Gallicorum qui tunc minabantur illiam obsidere' (British Museum, Add MS. 7967, fo. 11d).
3. I.e. Henry Swynburn; see Calendar Pat Rolls 1321-4. p. 90 (5 April 1322); Ibid., 1324-7, p. 27 (12 September 1324): Protection with clause volumus for one year for Henry Swynburn who has gone to Aquitaine with Robert Swynburn.

¤¤¤¤¤